maandag 26 november 2012

Naaktheid en de heiligheid van God


Naaktheid en de heiligheid van God
Nakedness and the holiness of God
Gen 3:7-24

Als je Genesis 3 leest, heb je een verklaring hoe het komt dat onze wereld is zoals die is. De wereld was een paradijs. We hebben er een puinhoop van gemaakt. Maar God komt daar naar toe. Hij zoekt ons. “Waar ben je?”

Hij stelt drie vragen, maar dat doet Hij niet om informatie te verkrijgen. Hij stelt die vragen omdat Hij weet dat het ons zal helpen om de antwoorden te formuleren. Daardoor kunnen wij de waarheid ontdekken.

Dat is wat het betekent om verlost te zijn: uit je hart vertellen aan God wat Hij al weet.

God stelt drie vragen aan de mensheid:
1. Waar ben je?
2. Wie vertelde je dat je naakt bent?
3. Heb je gegeten van de boom waar van je verteld was dat je er niet van mag eten?

De preek van vandaag gaat alleen over vraag 2, de andere vragen komen in een andere preek aan de orde.
Als je vraag 2 snapt, snap je de hele bijbel!

Drie onderdelen bij de vraag: ‘Wie vertelde je dat je naakt bent?’
1. Het probleem van naaktheid
2. De oplossing van mensen hiervoor
3. Gods oplossing


1. Het probleem van naaktheid.

God kwam voor zijn normale avondwandeling met Adam en Eva, maar zij verstopten zich. Adam moest uitleggen waarom hij zich verstopte: hij was naakt. Maar hij was altijd al naakt, daar was niks aan veranderd. Dat was dus niet het goede antwoord op de vraag van God.
Wie had hem dat vertelt, dat hij naakt was?

Er was dus iets gebeurd. Er was een nieuw bewustzijn gekomen, en waar kwam dat vandaan? Naaktheid betekende eerst dat ze gekend werden. Nu waren ze open en onbeschermd, en dat was traumatisch. Dat konden ze niet aan.

Naaktheid maakt je kwetsbaar, het is meer dan geen kleren aanhebben.
Als je op straat loopt en je hoort schieten en iemand zegt dat je je moet verstoppen, doe je dat, omdat je anders gezien wordt. Gezien worden maakt je kwetsbaar.
Naaktheid is: open zijn, gezien worden.
Iedereen wil gezien, gekend en geliefd worden. Maar Genesis 3 vertelt ons dat we nu alleen geliefd kunnen worden als we niet gekend worden. Naaktheid is nu onacceptabel.

We zijn oorspronkelijk gemaakt om geliefd te worden, maar nu maakt het je kwetsbaar. We willen onder controle houden wat andere mensen van ons zien.
We weten dat er twee ogen zijn die ons wel zien. Die ogen zijn eerlijk, vol waarheid, waar wij niet voor kunnen verschijnen.

Adam en Eva verloren hun kleren niet, ze verloren hun glorie, hun puurheid. Dat was hun echte kleding. Dat voelt klein en ze weten dat ze niet kunnen blijven staan.
Wij weten dat we iets verloren zijn. We schamen ons. Het komt door de beslissing die we hebben genomen om onze eigen baas te zijn.

2. Oplossing van mensen.
Mensen hebben veel creatieve oplossingen om hun naaktheid te camoufleren. Dat bepaalt alles in je leven!
Adam en Eva bedenken heel snel drie oplossingen
- verstoppen voor elkaars ogen door bladeren
- verstoppen tussen de struiken voor Gods ogen
- een lijst met excuses maken dat anderen de schuld hebben en zo verschuil je je voor jezelf.

Als jij een avondje uit gaat, doet je er alles voor om er netjes uit te zien. Je verstopt jezelf achter make-up en kleding. Om er beter uit te zien dan je echt bent. Waarom? Je wilt wel zien, maar niet gezien worden.

Waarom werken mensen zo hard? Waarom ben je dan pas acceptabel? Waarom moet jij de wereld redden? Nooit mensen teleurstellen? Waarom ben je zo boos op mensen die je leven hebben verpest? Waarom zo perfectionistisch?

Al deze dingen moeten verbloemen dat je onacceptabel bent, het gevoel verdringen dat je niet goed genoeg bent. Maar het helpt je niet.

Waarom zijn veel religieuze mensen zo onplezierig in de omgang? Ze gebruiken religie om zich te verstoppen om niet te laten zien dat ze niet deugen. Dat geldt overigens ook voor niet religieuze mensen.

De slang adviseerde de mensen ze hun eigen wil te volgen, hun eigen script te schrijven.
Je kunt zeggen dat je niet in de hel gelooft, maar ook dat is een vorm van verstoppen. Niet geloven in God, hel, rechters, is je verstoppen voor het oordeel. Hoe hard je ook werkt etc, je kunt de ogen van God niet ontlopen.

3. Gods oplossing.
Wij kunnen ons zelf niet verstoppen. Wij hebben iemand nodig die ons acceptabel maakt, wij kunnen dat niet zelf. Alleen God kan onze naaktheid bedekken. Als we het zelf doen lukt het niet goed. Hij is een God die onze zonden wil bedekken.

Ezechiel 16: op de dag van je geboorte was je niet goed verzorgt, maar ik bedekte je naaktheid en maakte je mooi. Dat is onze God.

De satan zegt dat je niet naar God moet gaan in je naaktheid, want dan misbruikt Hij je.
Maar God zegt dat de enige weg is achter de struiken vandaan te komen. Hij zal je kleden en je schaamte wegnemen. Rom 7: gezegend wiens zonden zijn bedekt, door Christus.

Het maakt niet uit wat mensen over je zeggen, God bedekt je zonden. Hij rekent het je niet aan, Hij rekent het Jezus aan.
In Genesis 3:24 staat er een engel voor het paradijs. Ieder die naar het eeuwige leven wil, naar de Boom van het Leven, moet gedood worden. Jezus werd gedood!

Je kunt nu christen zijn door Jezus. Door zijn dood kun jij weer een geliefd kind worden. Niet omdat je het zelf zo goed doet, ben je een christen. Alleen God kan je zonden bedekken. Dat gaat het verschil maken.
Vrij word je als je ziet dat Christus je bedekt. Je werk, of wat dan ook, kan je niet vrijmaken.
Op de laatste dag van de wereld zal niets anders je kunnen bedekken dan Christus. Ook de bergen niet, die kunnen je niet verstoppen voor degene die je kan zien.

Kom achter de boom vandaan. Hij zal je geen pijn doen als je naakt voor Hem staan, als jij wijst op het kruis. Hij wil je kleden in Zijn gerechtigheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten