donderdag 26 juni 2014

Jezus Missie – Jouw Missie

Preek van Tim Keller (15 maart 1992) gehouden in Redeemer Presbyterian Church New York.

Te beluisteren via http://sermons2.redeemer.com/sermons/missions   

Johannes 17,13-19

13 Nu kom ik naar u toe, en ik zeg dit terwijl ik nog in de wereld ben, opdat zij vervuld worden van mijn vreugde. 14 Ik heb hun uw woord gegeven. De wereld haat hen, omdat ze niet bij de wereld horen, zoals ook ik niet bij de wereld hoor. 15 Ik vraag niet of u hen uit de wereld weg wilt nemen, maar of u hen wilt beschermen tegen de duivel. 16 Ze horen niet bij de wereld, zoals ik niet bij de wereld hoor. 17 Heilig hen dan door de waarheid. Uw woord is de waarheid. 18 Ik zend hen naar de wereld, zoals u mij naar de wereld hebt gezonden. 19 Ik heb mij geheiligd omwille van hen, zo zullen ook zij door de waarheid geheiligd zijn.

Samenvatting

Misschien ben je in je dagelijks leven vooral bezig met je eigen huis, je meubels, je kleren, je zelf. Als dat zo is, negeer je de roeping van God. Hij zegent ons niet voor onze eigen behoeften, maar hij stuurt ons er op uit om Jezus zichtbaar te maken en om zo anderen te zegenen. Jezus laat zien dat Hij gezonden is door de Vader en dat Hij, nu zijn missie voltooid is, ons een missie opdraagt. Een missie die voor Hem, maar ook voor ons, uiteindelijk diepe vreugde veroorzaakt. Een missie die bedoeld is tot redding van anderen. Omdat de Vader Jezus zond had Hij de kracht om de opdracht uit te voeren. Zo moeten ook wij naar Jezus zien om kracht voor onze missie te krijgen.
 

Enkele citaten uit de preek

  • Hoe weet je of je echt Jezus ontmoet hebt? Als je merkt dat je overstroomt van het goede nieuws en het absoluut niet beperkt tot je privé leven.
  • Als je jezelf hoger acht dan alles om je heen en geen enkele waarheid accepteert als een hogere waarheid, dan verlies je juist je eigenwaarde.
  • Zonder hét enige echte levensdoel is je leven vreugdeloos. Velen van jullie hebben de vreugde in je leven verloren omdat je geen hoger doel kent dan alleen jijzelf. En nogmaals: de ironie is dat je juist als je jezelf zoekt, dat je dan jezelf verliest. En als je Christus zoekt vind je jezelf bovendien.
  • Wat maakte Jezus een man met een missie? De Vader. Wat maakt jou een man of vrouw met een missie? De Zoon.
  • Als je denkt dat geloof maar een  privé-aangelegenheid is heb je Hem nog niet werkelijk ontmoet.
  • God zegent nooit alleen, maar Hij zegent om mensen zelf tot zegen te laten worden en daarvoor moet je er op uit – uit je veilige ‘schil’. Dan volg je Jezus na. Want Jezus was eerst heel veilig in de hemel, maar Hij verliet die veiligheid en volmaaktheid om ons tot zegen te worden. Hij maakte zichzelf kwetsbaar en werd gedood. Als je niet beseft dat je kwetsbaar zult kunnen worden wanneer je gezegend bent, ben je niet werkelijk gezonden en heb je niet werkelijk de glorie en grootheid van God gegrepen.
  • Als je de zegen van God zo wil doorgeven door anderen tot zegen te zijn, dan merk je hoe God het principe gemaakt heeft: Hij roept mensen, heiligt ze, zegent ze en stuurt ze er op uit om tot zegen te zijn. Dat is de kracht van missie: hij trekt jou naar zich toe om je er vervolgens op uit te sturen. Heb je dat wel ervaren?
  • Hebben we wel de juiste heiligheid? Kijk maar hoe de kerk groeide vanaf het begin, zoals het in Handelingen beschreven staat. Het ene heilige leven raakte een ander heilig leven aan. Het evangelie wordt verspreid door heilige levens.
  • Misschien merk je wel dat er weinig van missie in jouw leven te merken is. Wellicht komt dat omdat je al jaren voor jezelf leeft. Misschien ben je vooral bezig met je eigen huis, je meubels, je kleren je zelf. Als je daar vooral mee bezig bent wordt je hart gesmoord terwijl je juist gemaakt bent voor iets dat zoveel mooier is dan al die materiële zaken. Je bent gemaakt voor een wereldveranderende missie! De enige manier waarop je dat nieuwe leven kunt ontdekken is door te zien wat God deed. Hij zond Zijn Zoon naar deze wereld en bracht hier zijn waarheid. Hij verandert mensen en zegt: doordat ik jou verander kun jij nu ook andere mensen veranderen.
 

Inleiding

Heb je wel eens gemerkt dat mensen vaak niet openhartig zijn naar predikanten? Het gevolg is dat predikanten een beetje ‘tussen de regels door moeten luisteren’ om mensen echt te leren kennen. Als ik bijvoorbeeld tegen een New Yorker vertel dat we deze week onze jaarlijkse conferentie over het missionaire werk van onze gemeente hebben, dan zeggen ze: ‘o, leuk om te horen.’ Maar intussen zie ik ze denken ‘Waarom?....Waarom zou je dat doen?’ En ze zouden eigenlijk willen zeggen: ‘Leuk dat jullie geloven, maar waarom zou je er reclame voor maken?’
In hedendaagse films en boeken krijg je vaak een karikatuur van zendingswerk te zien. Zendelingen worden vaak afgeschilderd als oppervlakkige imperialisten die bestaande culturen verwoesten. Logisch dat niet-gelovigen zending en evangelisatie maar achterhaald en misplaatst vinden. Is dat eerlijk en klopt het beeld dat ze hebben eigenlijk wel?
In vers 18 staat kernachtig beschreven wat de wezenlijke betekenis is van christelijke zending: “Ik zend hen naar de wereld, zoals u mij naar de wereld hebt gezonden”.  Deze tekst bevat twee keer het woord zending (missie). Als je een missie hebt dan ben je gezonden. Het woord uit de grondtekst heeft die betekenis: apostellō betekent ‘iemand heenzenden’
[Vert.: in het Nederlands kennen we zending en missionair werk. Zending wordt historisch gezien vaak gebruikt in de betekenis van het verspreiden van het evangelie onder mensen ver bij je woonplaats vandaan. Missionair werk is een bredere term waaronder bijvoorbeeld ook georganiseerde en persoonlijke evangelisatie vallen. In het Engels (en in deze preek) wordt vaak over ‘mission’ gesproken, zowel in de betekenis als ‘zending’ als ook ‘missie, opdracht.’ In de vertaling is gekozen om ‘missie’ te gebruiken omdat de preek doelt op ons persoonlijk ‘gezonden zijn’].
Jezus vertelt ons dat niet alleen Hij gezonden is, maar dat bovendien iedereen die met Hem verbonden wordt óók zo’n missie krijgt. Dit Bijbelgedeelte geeft ons twee gezichtspunten op missie.
Allereerst kunnen we leren dat een missionaris iemand is die gezonden is om iets te laten zien. Hier in New York (maar ook in een regeringsstad als Den Haag) zijn diverse missies te zien. De missie van Zuid-Afrika; de missie van Senegal; de missie van Canada etc… Misschien heb je die gebouwen wel eens gezien. Wat is er in zo’n missie-gebouw te vinden? De ambassadeur. Een missionaris en een ambassadeur zijn vergelijkbaar. Jezus was gezonden om iets te laten zien. Kijk maar in vers 6: ‘ik heb uw naam bekendgemaakt.’ Hij moest ons God laten zien. Dat kun je vergelijken met wat een ambassadeur moet doen: hij vertegenwoordigt zijn land op een betrouwbare wijze.
Maar we kunnen nog een stapje verder gaan. Jezus was niet alleen gezonden om ons iets te laten zien, maar Hij heeft ons de waarheid getoond met een bepaalde reden. Dat is het tweede gezichtspunt dat we krijgen op missie in deze Bijbeltekst: Jezus is gezonden om te redden. Hij gaf gehoor aan de opdracht van de vader ‘omwille van hen’ (vers 19). Hij kwam om zondige mensen heilig te maken.
Samengevat laat de tekst dus zien dat een missionaris niet alleen iemand is die gezonden is om iets te laten zien, maar ook om te redden.
Juist dit aspect van het christendom stuit veel mensen tegen de borst. Zij vinden het geloof op zich prima, maar dat missionaire gepraat vinden ze maar niets. Er is waardering voor het feit dat de Bijbel van alles leert over goede normen en waarden, maar dit gedeelte roept afkeer op. Dat christenen proberen om mensen te bekeren, dat is aanstootgevend. De kritiek is dan: ‘Het is toch bekrompen om te denken dat als mensen niet jouw weg gaan dat ze dan verloren zullen gaan?’
Bekrompen?... Stel je eens voor dat jij iemand ontmoet en je herkent in die ander symptomen van een ziekte die jij ooit ook gehad hebt. En stel dat jij weet dat die ziekte dodelijk is, maar ook: welke behandeling er nodig is om genezen te worden. Als die ander dan blijft ontkennen dat hij ziek is en hij weert al jouw adviezen over genezing af, wat doe jij dan? Je gaat dan proberen die persoon toch te overtuigen! Je vertelt zo duidelijk mogelijk over je eigen ervaring en dat die ander écht hetzelfde gevaar loopt als jij eens liep. Wat ben je dan aan het doen? Je bent missionair aan het werk…
Wat is er missionair aan zo’n situatie? Heel eenvoudig: je hebt op dat moment die krachtige combinatie van zowel liefde als waarheid voor die persoon. Als jij weet wat die persoon werkelijk nodig heeft om gered te worden en je hebt die persoon lief, dan moet je wel je missie oppakken! Liefde én waarheid zijn dan beiden nodig. Want als je van iemand houdt, maar in jou is geen waarheid die hen echt kan redden, dan is er geen sprake van missie. Als je wél de waarheid kent die hen redt, maar je geeft niets om die persoon, ook dan is er geen sprake van missie. Maar als liefde én waarheid je hart ineen laten krimpen voor die persoon dan móet je wel missionair bezig gaan. Is dat nou bekrompen? Als het al bekrompen is, dan is het intens, indringend, het zet er druk op. Zoals je water kunt samenpersen door een heel smalle opening, dan komt het er onder hoge druk uit. Liefde raakt je altijd diep, in het bijzonder als je ziet dat mensen bedreigd worden. Als jij het bekrompen vindt om mensen te vertellen over het evangelie dan zie je het verkeerd. Je denkt dan dat het bekrompen is om mensen te vertellen over jouw overtuigingen als ze in grote nood zijn. Maar je vergeet dan dat je een missionaire opdracht hebt gekregen. Je helpt mensen pas echt door ze in de richting te wijzen waar de enige echte hulp te vinden is.
Als je toch denkt dat het bekrompen is om mensen te willen overtuigen over dé weg en je wilt mij daarvan overtuigen, dan ben jij hetzelfde aan het doen als wat je mij verwijt. Je probeert mij dan te overtuigen van jouw visie: de individualistisch relativistische visie.
Als je écht de liefde en waarheid in je hebt is het onvermijdelijk om missionair bezig te gaan. Dat is er met christenen aan de hand. Een christen luistert naar Jezus die zegt: ‘Komt tot mij en drink. Als je gewoon water drinkt word je altijd weer dorstig. Maar ik geef je water waardoor je nooit meer dorstig zult zijn. Ik maak je zelfs tot een bron van levend water.’ Jezus geeft je niet alleen het levende water, maar ook de bron zelf! Als je ontdekt hebt dat dat écht waar is, wat gebeurt er dan vervolgens? Je zult nooit meer kunnen zeggen dat geloof maar een persoonlijke overtuiging is.
Hoe weet je dat je echt gedronken hebt uit deze bron van levend water? Hoe weet je dat je Christus echt hebt ervaren in je leven? Als je overtuigd bent dat geloof niet slechts een persoonlijke aangelegenheid is. Jezus zegt dat Hij zelf een missie heeft. Hij verbergt het evangelie niet in de privésfeer. Hij maakt duidelijk dat Hij gekomen is om mensen te redden door de waarheid te vertellen. Iedereen die bij Jezus komt wordt zoals Hij: gezonden om het evangelie te verspreiden. ‘Vader, zoals U mij gezonden hebt, zend ik ook hen.’ Hoe weet je of je echt Jezus ontmoet hebt? Als je merkt dat je overstroomt van het goede nieuws en het absoluut niet beperkt tot je privé leven.
Laten we eens zien wat de kenmerken zijn van deze missie. De kenmerken van Jezus’ missie zijn namelijk ook kenmerken van onze missie. Daarom staat er telkens ‘zoals… zo ook’. Het is belangrijk voor ons om deze kenmerken te begrijpen. Als jij niet weet of je wel een echte gelovige bent wil ik je graag vertellen dat je zelfs niet eens Jezus kunt afwijzen als je niet werkelijk begrijpt wat Zijn missie is Als je wel gelovig bent is het ook van belang om te beseffen hoe sterk jouw band met Jezus is. Als je een sterke band hebt zul je merken dat je wordt als Jezus; dat je opener naar andere mensen bent  en dat je geen last hebt van zelfingenomenheid, zelfgerichtheid of valse schaamte.

We bekijken drie kenmerken van missie:
  1. Het gevolg van missie : vreugde
  2. De kracht van missie: ontmoeting met God
  3. Wat heb je nodig voor je missie?

1. Het gevolg van missie - Vreugde

Je merkt dat je bezig bent met missie als je als vreugde het gevolg is. Daarover gaat dit punt. Jezus is naar de aarde gezonden zoals we weten. Heel Johannes 17 gaat over Zijn missie. In het eerste vers dat we lazen staat ‘en ik zeg dit terwijl ik nog in de wereld ben.’ Wat bedoelt hij met ‘dit’? Alles wat in hoofdstuk 17 staat. Als je goed kijkt zie je dat alles in dat hoofdstuk gaat over Jezus’ missie. Vers 4: ‘Ik heb op aarde uw grootheid getoond door het werk te volbrengen dat u mij opgedragen hebt’. Vers 6: ‘Ik heb uw naam bekendgemaakt’. Vers 13: ‘Ik kom naar u toe.’ Zijn missie, waarover hij spreekt in dit hoofdstuk, was het volgende: Omdat wij onszelf in Gods plaats hebben gesteld heeft Hij zich op onze plaats gesteld. Wij mensen leven alsof we God zijn. We zien onszelf als het belangrijkste van de wereld en zijn vooral uit op ons eigen belang. Wij bepalen zelf wel wat belangrijk is in ons leven en leven vooral voor onze eigen eer en behoeftebevrediging. Omdat we zo een goddelijke plaats innamen moest Jezus onze plaats innemen. Wij wilden de plaats van God innemen en nu stelt Hij zich als plaatsvervanger voor ons op. Omdat wij dingen op ons hebben genomen die alleen God toekomen heeft Hij op zich genomen wat de mens verdiende. Jezus kwam om te sterven – om onze straf te dragen.
Een van de fascinerende teksten in de Bijbel vind ik Hebreeën 12,2: “Laten we daarbij de blik gericht houden op Jezus, de grondlegger en voltooier van ons geloof: denkend aan de vreugde die voor hem in het verschiet lag, liet hij zich niet afschrikken door de schande van het kruis.” Jezus richtte zich op de vreugde die het gevolg was van zijn missie. En in onze tekst (vers 13) zegt Jezus dat Hij naar de vader gaat “opdat zij vervuld worden van mijn vreugde.” Zie je wel wat dat betekent? Als je geen vreugde in je leven kent mis je de missie in jouw leven. Mensen hebben een missie nodig. Wij zijn er voor geschapen! Er is een duidelijke relatie tussen vreugde en gezonden zijn. Jezus voert zijn missie uit en ontvangt vrede. En Hij bidt ons in hoofdstuk 20,21 ook die vrede toe en zendt ons uit: ‘Ik wens jullie vrede! Zoals de Vader mij heeft uitgezonden, zo zend ik jullie uit.’
Kinderen houden van verhalen over helden die een moeilijke opdracht vervullen. Verhalen waarin het kwaad verslagen wordt en de wereld wordt gered. Veel van de bekende verhalen zoals sprookjes, films en boeken, gaan over het redden van de wereld. Heb je wel eens gemerkt dat kleine kinderen vaak zichzelf een heldenrol toedichten als ze aan het fantaseren zijn over de toekomst? Als je ze vraagt ‘wat wil je later worden?’ dan zeggen ze nooit ‘ik wil graag achter een bureau in een kantoor terecht komen.’ Als je een zevenjarig kind hoort praten over zijn toekomst gaat het bijna altijd over een toekomst waarin hij of zij het verschil maakt. Ze willen graag mensen helpen of iets groots realiseren. Zíj denken al na over een toekomst met een missie en denken daardoor gelukkig te worden.
Er is een generatie jongeren/studenten geweest die ook zeer idealistisch was. Zij dachten dat ze de wereld konden verbeteren door hun acties voor burgerrechten en door vredesbewegingen. Zij beloofden zichzelf nóóit het zakenleven in te gaan. In plaats daarvan wilden zij (de generatie waartoe Keller zelf ook behoorde als student) sociaal werker worden, of onderwijzer, of diplomaat. In ieder geval moesten mensen geholpen worden en moest er aan vrede gewerkt worden. Al werd er maar ergens een boom geplant: zij wilden hoe dan ook het verschil maken. Maar wat is er gebeurd met die mensen die zulke grootse idealen hadden? Helaas zijn bij velen de missie én de vreugde in hun leven tegelijkertijd verdwenen. Hoe is dat gekomen? Doordat het relativisme wijd verbreid is. In het relativisme spelen deze gedachten: ‘er is geen absolute waarheid; het enige belangrijke is om zelf gelukkig te worden, ieder op zijn eigen manier. Als er niets hogers is dan ikzelf, dan hoef ik mijn persoonlijk geluk ook nergens voor te ontkennen. Als mijn vreugde het hoogste is wat er is, dan is er niets waarvoor ik zou willen sterven en is er niets waarvoor ik een missie zou willen uitvoeren.’
Kijk eens naar je eigen leven en beantwoord de vraag of het bij jou ook zo is: dat je ten diepste alleen uit bent op je eigen belangen en je eigen welzijn. Dat je daardoor ook niet meer het verschil maakt in de wereld om je heen – je hebt niets om voor te leven of te sterven.
De ironie hierbij is dat door je eigen belang centraal te stellen je juist je eigen belang kwijt bent geraakt. Als je jezelf hoger acht dan alles om je heen en geen enkele waarheid accepteert als een hogere waarheid, dan verlies je juist je eigenwaarde. Het mag dan lijken alsof je vrijheid hebt bereikt door je aan alles en iedereen te ontworstelen, maar je verliest daardoor juist je levensvreugde. Misschien liep je zelf ook mee in protestmarsen voor vrede, maar realiseerde je je dat uiteindelijk zelfs aardse vrede maar relatief is.
Tenzij… je christen bent. Ik weet dat het generaliserend klinkt, maar neem mijn eigen leeftijdsgenoten: de enige die nog radicaal zijn op latere leeftijd zijn de christenen onder hen, christenen met een missie. Zij weten dat hogere idealen waarvoor ze als jonge student opkwamen écht bereikbaar zijn. Vroeger werd een strijdlied gezongen tijdens vredesmarsen: ‘als ik een hamer had, dan zou ik liefde, vrede en geluk willen creëren’. Christenen weten dat die idealen inderdaad bereikbaar zijn. Sterker nog: ze komen onvermijdelijk!
Christenen zijn nog gek genoeg om ‘onverantwoorde’ dingen te doen zoals hun carrière of bezittingen opgeven. Zij weten dat Jezus gezegd heeft: ‘ik open de poorten van deze wereld die ten dode opgeschreven was door mijzelf te geven en ik nodig mijn volgelingen uit om deel te worden van hetzelfde bevrijdingsleger’. Jezus zegt tegen zijn volgelingen: ‘Jij mag mij helpen om levens van andere mensen fundamenteel te veranderen’. Dát is missie! Een buitengewoon hoog levensdoel waarvoor je mogelijk zelfs moet sterven. Missie geeft je existentiële levensvreugde. Zonder hét enige echte levensdoel is je leven vreugdeloos. Velen van jullie hebben de vreugde in je leven verloren omdat je geen hoger doel kent dan alleen jijzelf. En nogmaals: de ironie is dat je juist als je jezelf zoekt, dat je dan jezelf verliest. En als je Christus zoekt vind je jezelf bovendien.
Wil jij zo zijn als de mensen op de barricaden van Les Miserables? Die zingen ‘jouw leven is slechts een leven.’ Zij waren weliswaar radicaal, maar zij wisten ook: als ze stierven was hun leven slechts een enkel leven geweest. Als christen weet je dat je een man of vrouw bent met een missie. Die missie geeft zicht op een vreugde die je voor je ligt. Een vreugde die zó groot is dat het je helpt om de moeiten – het kruis – en de verachting te verdragen die op je pad zullen komen.
 

2. De kracht van missie – ontmoeting met God

Het eerste dat we leerden was missie uitloopt op vreugde. Het tweede dat we zullen leren is wat de kracht van missie is: een ontmoeting met God. Jezus Christus zegt: ‘Zoals u mij gezonden hebt, zend ik ook hen.’ Wat maakte Jezus een man met een missie? De Vader. Wat maakt jou een man of vrouw met een missie? De Zoon. Iedereen die God of Jezus werkelijk heeft ontmoet wordt totaal veranderd. Als je denkt dat geloof maar een  privé-aangelegenheid is heb je Hem nog niet werkelijk ontmoet. Kijk maar in de Bijbel: altijd als God iemand roept, is dat om hem of haar er daarna op uit te sturen met een missie. Ik geef je twee voorbeelden: Jesaja en Mozes.
Allereerst: Jesaja. Jesaja werd geroepen op een sabbat toen hij was gekomen voor een eredienst, net als jullie. Hij kwam naar de tempel om God te eren (Jesaja 6). Hij raakt in een shocktoestand. Want wie hij ook dacht te ontmoeten die dag, een ontmoeting met God was, net als voor jullie zal gelden, wel het laatste dat in hem op was gekomen. Toch zag hij God, hoog verheven, majesteitelijk. Hij zag Zijn heiligheid zoals hij die nog nooit gezien had – onvoorstelbaar mooi! Hij werd op slag veranderd. Eerst reageert hij nog uit een reactie van zelfverdediging als hij zich realiseert wat hij ziet - Jesaja 6,5: Ik schreeuwde het uit: ‘Wee mij! Ik moet zwijgen, want ik ben een mens met onreine lippen, en ik leef te midden van een volk dat onreine lippen heeft. En nu heb ik met eigen ogen de koning, de HEER van de hemelse machten, gezien.’  Wat is de reactie van God? Een van de engelen pakt een vurige kool van het altaar en legt die op de onreine lippen van Jesaja en hij wordt genezen. Hij ontvangt vergeving. En zodra dat gebeurd is, zonder een moment om bij te komen, vraagt God ‘wie zal ik sturen naar een volk dat nooit – nooit – nooit zal luisteren naar mijn boodschap?’ En direct biedt Jesaja zich aan om gezonden te worden. Wat is er met hem gebeurd? Niet alleen is hij van binnen genezen, maar hij wordt onmiddellijk een man met een missie. Waardoor? Doordat hij God heeft ontmoet. Je kunt onmogelijk God ontmoeten zonder gezonden te worden. ‘Zoals u mij gezonden hebt, zend ik ook hen.’
Laten we nu eens kijken hoe dat bij Abraham ging. In Genesis 12 komt God bij Abraham en zegt tegen hem: ‘Ik zal je groot maken en je zegenen.’ Misschien denk je nu wel: dát is wat ik het mooie vind aan het geloof: dat God naar je toekomt, je groot maakt en zegent. Maar het gaat niet alleen om ontvangen! Nog in dezelfde zin vervolgt God ‘… en je zult een bron van zegen zijn’. Direct daarna krijgt Abraham de opdracht om te vertrekken. Voor Abraham was het een vertrek uit zijn land, maar het principe waarom het hier gaat is: je wordt geroepen en krijgt de opdracht om er op uit te gaan. Voor Abraham was de opdracht ‘verlaat je land, verlaat je familie en ga naar een plaats die ik je zal wijzen.’ Veel belangrijker dan het vertrek uit zijn vaderland is het feit dat hij daarmee vertrekt uit de veiligheid die hij gewend was. Als je bij God mag horen moet je kwetsbaar durven te zijn. God zegent nooit alleen, maar Hij zegent om mensen zelf tot zegen te laten worden en daarvoor moet je er op uit – uit je veilige ‘schil’. Dan volg je Jezus na. Want Jezus was eerst heel veilig in de hemel, maar Hij verliet die veiligheid en volmaaktheid om ons tot zegen te worden. Hij maakte zichzelf kwetsbaar en werd gedood. Als je niet beseft dat je kwetsbaar zult kunnen worden wanneer je gezegend bent, ben je niet werkelijk gezonden en heb je niet werkelijk de glorie en grootheid van God gegrepen.
Wil je weten hoe dat er bijvoorbeeld in de praktijk aan toe gaat? Ben je zo betrokken op het tot zegen zijn voor andere mensen, dat je er haast bang van wordt hoeveel geld je dat kost? Is het angstaanjagend om te zien hoe je reputatie op het spel staat en hoe kwetsbaar je bent geworden? Nou, dan ben je goed in vorm….! Als je de zegen van God zo wil doorgeven door anderen tot zegen te zijn, dan merk je hoe God het principe gemaakt heeft: Hij roept mensen, heiligt ze, zegent ze en stuurt ze er op uit om tot zegen te zijn. Dat is de kracht van missie: hij trekt jou naar zich toe om je er vervolgens op uit te sturen. Heb je dat wel ervaren?
 

3. Wat heb je nodig voor je missie?

Terugblikkend op wat we tot nu toe zagen: het resultaat van missie is diepe vreugde en de kracht voor missie komt uit een ontmoeting met Jezus. Tot slot zullen we zien wat je nodig hebt voor missie. In de tekst die we lazen staat: ‘Ik zend hen naar de wereld, zoals u mij naar de wereld hebt gezonden.’ Het woordje ‘zoals’ heeft daarin een cruciale rol. In de Statenvertaling is duidelijker te zien dat het er om gaat dat Jezus’ zending door de Vader net zo is als onze zending door Jezus: ‘Gelijkerwijs Gij Mij gezonden hebt in de wereld, alzo heb Ik hen ook in de wereld gezonden.’ En in hoofdstuk 20 vers 21 herhaalt Jezus dit nog: ‘Jezus dan zei opnieuw tegen hen: Vrede zij u!  Zoals de Vader Mij gezonden heeft, zend Ik ook u.’
Van ons wordt verwacht dat wij op dezelfde manier de wereld ingaan als Jezus dat deed. In Lucas 24,19 bijvoorbeeld, wordt verteld hoe Jezus bekend stond. Hij was: ‘een machtig profeet in woord en daad in de ogen van God en van het hele volk.’ Christenen zijn niet alleen maar bekend om kerken waar mensen bekeerd worden, maar ze zetten ook hun bezit en hun leven op het spel vanwege de ellende en moeite van de mensheid. Als het goed is wordt de wereld ruimhartig geholpen in haar problemen door christenen. Kijkend naar de ellende die je in de huidige samenleving ziet zou je kunnen denken dat er veel meer christenen nodig zijn om in die ellende te helpen. Er is echter een andere oplossing die veel dichter bij ons eigen leven komt:  alle huidige christenen zouden veel zichtbaarder en effectiever kunnen zijn in de samenleving. Waarom is dat dan niet het geval? Wat is er nodig om effectief missionair te zijn? De belangrijkste voorwaarde voor effectieve missie is jouw persoonlijke heiligheid. Ik heb al vaker over deze tekst gepreekt, maar heb pas recentelijk gezien hoe vers 17-19 met elkaar verbonden zijn, waar staat: ‘Heilig hen dan door de waarheid. Uw woord is de waarheid. Ik zend hen naar de wereld, zoals u mij naar de wereld hebt gezonden. Ik heb mij geheiligd omwille van hen, zo zullen ook zij door de waarheid geheiligd zijn.’ Waarom zou Jezus iets zeggen over missie ingesloten tussen twee uitspraken over onze heiligheid? Deze tekst laat zien dat heiligheid en missie alles met elkaar te maken hebben. Als christen ben jij heilig, net als Jezus. Er wordt van je verwacht dat je net als Jezus zowel moedig als vriendelijk bent; zowel integer als vrijmoedig; zowel nederig als betrokken en bewogen. Waarom wordt er van je verwacht dat je groeit in persoonlijke heiligheid? Misschien denk je wel: ‘dat wil ik voor Jezus’. Dat is waar, maar daar komt dus nog bij: ‘en voor de wereld.’ Door waarheid in je leven word je op de manier geheiligd die nodig is om de wereld te helpen.
Toen Jezus de twaalf discipelen de eerste keer er op uit stuurde (en dat was missie), wat gaf Hij ze toen mee? Handleidingen over evangeliseren? Training hoe je een goed reclamefilmpje kunt maken? Kennis over marketing en adverteren? Nee! Onderwees Hij ze zelfs niet hoe je een goede preek kunt maken? Nee, Hij stuurde ze er op uit met slechts één ding: heiligheid. Zijn waren maar met z’n twaalven destijds en wij met veel meer. Hoe kan het dan dat de wereld niet meer verandert? Hebben we wel de juiste heiligheid? Kijk maar hoe de kerk groeide vanaf het begin, zoals het in Handelingen beschreven staat. Het ene heilige leven raakte een ander heilig leven aan. Het evangelie wordt verspreid door heilige levens.
Bekijk het eens zo: er zijn hier mensen in de kerk die nog geen christen zijn. Sommigen zullen zich misschien afvragen waarom ze hier eigenlijk naar toe zijn gegaan. Je bent hier omdat iemand je heeft meegenomen hier naar toe. Het christendom is nog nooit overtuigend en aantrekkelijk op je overgekomen en weet je hoe dat komt: omdat je nog nooit de vriendschap van een écht heilig mens hebt ervaren. Benjamin Franklin [groot wetenschapper en politicus, levend van 1706-1790, zie hier voor meer info] was geen christen, maar hij had een diepe vriendschap met George Whitefield, de bekende prediker uit Engeland die diverse reizen door Amerika maakte [info hier, ook over de ontmoeting met Franklin]. Franklin hield van Whitefield en hielp hem op allerlei manieren, o.a. door geld te geven door de weeshuizen die Whitefield gesticht had. Franklin schreef in zijn biografie dat hij enorm onder de indruk was geraakt van het christendom door wat hij van Whitefield gezien had in zijn prediking en zijn naastenliefde [zie hier een artikel uit de biografie van Franklin over de prediking van Whitefield]. Hij geloofde niet, maar hij kon er niet omheen wat de waarde van het christendom is. Die was hem zeer duidelijk geworden door de relatie met Whitefield.
Misschien maak jij wel mee dat je bezorgd bent over zoveel ongelovigen die vlak bij je wonen. En je vraagt je misschien wel af waarom er niet meer resultaat van jouw geloof te zien is op jouw omgeving. Misschien komt dat wel door fouten en halfslachtigheid in jouw heilig leven. Jezus zegt immers niet alleen dat hij mensen zendt, maar ook dat dat gepaard moet gaan met een geheiligd leven. Sommigen van jullie denken ‘o, als ik hen maar eens mee kon krijgen naar de kerk om een mooie preek te horen.’ Maar werkt dat? Mensen hebben vandaag de dag helemaal geen interesse in preken. Ze zijn meer geïnteresseerd in het hele (heilige) leven. Een geheiligd ‘leven’ ontmoeten heeft daarom ook veel meer betekenis. Als predikant kan ik vaak merken dat mensen die hier komen mij willen onderzoeken. Ze willen niet alleen de boodschap horen maar vragen zich af ‘laat deze man daadwerkelijk zien in zijn leven wat geloof is?’ Ze willen weten hoe je omgaat met ziekte, ellende, onrecht en alle andere aspecten van het leven. De gebrokenheid van de wereld kan door jouw heiligheid geheeld worden. Dat is hoe God het wil: de verspreiding van het geloof door levens van gelovigen.
Dus… het beste wat jij voor je (ongelovige) omgeving kunt doen is om je af te vragen op welke punten je in gebreke bent wat betreft het leven van een geheiligd leven. De belangrijkste voorwaarde voor missie is heiligheid.
We sluiten af. Sommigen van jullie vragen zich af waarom je leven zo vlak en vreugdeloos is. Misschien merk je wel dat er weinig van missie in jouw leven te merken is. Wellicht komt dat omdat je al jaren voor jezelf leeft. Misschien ben je vooral bezig met je eigen huis, je meubels, je kleren je zelf. Als je daar vooral mee bezig bent wordt je hart gesmoord terwijl je juist gemaakt bent voor iets dat zoveel mooier is dan al die materiële zaken. Je bent gemaakt voor een wereldveranderende missie! De enige manier waarop je dat nieuwe leven kunt ontdekken is door te zien wat God deed. Hij zond Zijn Zoon naar deze wereld en bracht hier zijn waarheid. Hij verandert mensen en zegt: doordat ik jou verander kun jij nu ook andere mensen veranderen.
Velen van jullie kunnen zich afvragen: ‘hoe sterk is mijn band met Jezus eigenlijk?’ Als je merkt dat je vrijwel niets met missie in je leven doet, als je alleen maar consumeert en je afvraagt waarom je geen vreugde hebt, richt je dan op de vele mogelijkheden die er wel zijn om woord en daad te combineren. Er is geen excuus voor vreugdeloosheid. Maar tot slot, vergeet niet dat je nooit tot zegen kunt zijn als je niet zelf eerst gezegend bent! Je kunt niet gezonden zijn als de enorme liefde van Jezus niet op je lippen rust zoals bij Jesaja.
Kom binnen en ontvang de zegen zodat je naar buiten kunt gaan en tot zegen kunt zijn.
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten